Добредојдовте на нашата веб страница каде можете да ги најдете сите информации за нашата асоцијација.

МАИ НАГРАДИ 2019

Македонската асоцијација на издавачи (МАИ) по трет пат доделува признанија за најдобрите изданија, автори и издавачи кои го одбележаа периодот меѓу двата саема на книга.

Категории:

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈДОБРА ЕДИЦИЈА

(основен критериум ќе биде уредничкиот пристап и унифицираност на едицијата, но и естетиката; издавачот треба да приложи и образложение за уредничкиот пристап и концепт)

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈДОБРО ЛИКОВНО-ГРАФИЧКИ УРЕДЕНО ИЗДАНИЕ

(награда за оригинален дизајн на корица и/или внатрешно уредување)

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈДОБРА КНИГА ЗА ДЕЦА И МЛАДИ

(оригинални изданија или адаптации за кои бил вклучен издавачот)

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈУСПЕШЕН ДОМАШЕН АВТОР

(критериум за оваа категорија се успесите од продажбата и од популарноста, односно промовирањето на авторот во периодот меѓу двата саема; издавачот треба да приложи извештај за продажба, како и извештај за резултатите од промовирањето на авторот)

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈКРЕАТИВНО ИЗДАНИЕ

(во оваа категорија влегуваат оригиналните детски интерактивни книги, боенки за возрасни, како и останати нестандардни изданија, а ќе се оценува иновативниот пристап)

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

(издавачот треба да приложи проект или листа на проекти за корпоративна општествена одговорност со опис и резултати од истите)

 • СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРОМОТОР НА ЧИТАЧКАТА КУЛТУРА

(комисијата ќе избере поединец – новинар, критичар, блогер, инфлуенсер на социјални мрежи – или организација – издавач, библиотека или друга организација – кои во периодот меѓу двата саеми се истакнале со својот труд во промоција на читачката култура; издавачите можат да дадат и свои предлози)

 • ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈОРИГИНАЛНО САЕМСКО ПРЕТСТАВУВАЊЕ

(за оваа награда не се конкурира; жири комисијата ќе одбере издавач со најоригинално претставување на Саемот на книга 2019 година)

Критериуми и начин на аплицирање:

 • Наградите се однесуваат на домашни изданија издадени меѓу двата саеми на книгата (мај 2018 – мај 2019 година), односно на домашни автори кои имаат издадено барем едно издание меѓу двата саеми на книгата и домашни промотори на читачката култура што го одбележале периодот меѓу двата саеми.
 • Изданијата од конкурсот од претходната година немаат право на повторно учество.
 • Можат да аплицираат сите издавачи од Р. Македонија.
 • Предложените книги и изданија, заедно со апликациите, треба да се достават во печатена форма (во еден примерок), во книжарницата „Литература.мк“ на ул. Македонија бр. 21, Скопје, со назнака „ЗА КОНКУРСОТ НА МАИ“. Само апликацијата да се испрати и во електронска форма, на адреса sekretar@mai.org.mk.
 • Крајниот рок за испраќање на вашите предлози е петок, 10.05.2019 година.
 • За наградите ќе одлучува стручна жири комисија, а ќе бидат објавени на 13.05.2019 на Саемот на книга.
 • Во секоја категорија ќе се доделува по една награда, освен доколку комисијата не одлучи поинаку.
 • Наградите се доделуваат на издавачи, освен признанијата за најуспешен домашен автор кое се доделува на автор и признанието за промотор на читачката култура, кое може, но и не мора, да се додели на издавач.

Рокови:

Крајниот рок за испраќање на предлозите е петок, 10.05.2019 година.

Прогласувањето ќе се одржи во сабота, 11.05.2019, од 17 до 18 часот на Саемот на книга.

Апликација:

Апликацијата можете да ја преземете од овој линк.

За нас

Македонската Асоцијација на Издавачи (МАИ) е ново формирана асоцијација која ги обединува најголемите издавачки куќи од Македонија – Култура АД, Три Издавачки Центар, Арс Ламина, Матица Македонска, Полица, Антолог, Сакам книги, Едука мак, Топер и други – со цел да се подигне нивото на издавачка активност во земјата и постојано подобрување на статусот на книгата воопшто, како и читањето во земјата.

Целите и обврските на Македонската Асоцијација на Издавачи се:

 • Поттикнување на соработката помеѓу издавачите и книжарниците;
 • Промоција и заштита на професионалните интереси на издавачите во релација со државните органи и организации при примена на законите и правилата поврзани со издавачкиот бизнис;
 • Подобрување на условите и методите на продажба на книги;
 • Следење на имплементацијата на сите законски регулативи поврзани со издаваштвото и продажбата на книги;
 • Имплементација на стандарди во уредничката работа;
 • Организација на саемски настани, изложби и комерцијални презентации во земјата и странство;
 • Промовирање на кодекс на однесување помеѓу издавачите и книжарниците во правец на подобра заедничка соработка;
 • Промовирање на солидарност помеѓу членовите на асоцијацијата;
 • Развој и промоција на меѓусебните релации помеѓу членовите на асоцијацијата и другите учесници во продукцијата и продажбата на книги, првенствено фабрики за хартија, печатарски компании и продажба на книги;
 • Информирање на издавачите и книжарниците за потенцијален слободен персонал и материјали;
 • Заштита на издавачите и книжарниците во Македонија и странство;
 • Застапување на издавачите и книжарниците пред државните органи;
 • Промоција и афирмација на издаваштвото и продажбата на книги во Македонија;
 • Соработка во решавање на професионалните и материјално-техничките прашања;
 • Грижа за изедначување на состојбите на пазарот за сите учесници во истиот;
 • Подобрување на мрежата на книжарници во Македонија и грижа за набавката и продажбата на домашна и странска литература;
 • Организација на семинари и едукација на персоналот за работа со продажба на книги и друго;

Еден од приоритетите на Македонската Асоцијација на Издавачи во следниот период ќе биде афирмација на Македонската литература во светот преку учество на меѓународните саеми во Франкфурт и Белград, како и преку комуникација со асоцијации од регионот и Европа. МАИ веќе има завршено неколку успешни проекти, вклучувајќи ги Саемите на книга во Париз, Франкфурт и Скопје и истовремено подготвува неколку слични настани низ книжарниците и културните простори во Скопје и земјата. Агендата на МАИ вклучува литературни настани кои се организираат во неколку градови низ Македонија – во форма на саеми, промоции и нови изданија, средби со автори, литературни читања, дискусии, литературни фестивали – кои се реализирани со поддршка на локалната самоуправа, библиотеките и институциите од културата.

Издавачи

Антолог
Ѓорѓи Пулевски бр.29, лок. 1
1000, Скопје
Тел: +389 70 778 007
Факс: +389 2 3201 007
Е-mail : contact@antolog.mk
www.antolog.mk

Арс Ламина
Св. Кирил и Методиј бр.50, 6ти кат
1000, Скопје
Тел: +389 2 3124 227
Факс: +389 2 3124 227
Е-mail : publishing@arslamina.com
www.arslamina.com

Бегемот
Ѓуро Малешевец бр.4б
1000, Скопје
Тел: +389 70 741 782
e-mail: info@begemot.mk
www.begemot.mk

Едука Мак
Ѓорѓи Пешков бр.6
1000, Скопје
Тел: +389 72 304 039
Факс: +389 2 3124 227
Е-mail: info@edukamak.mk , edukamak@gmail.com , eduka.mak@t.mk
www.edukamak.mk

Икона
Димитрие Чуповски бр.24
1000, Скопје
Тел: +389 2 3222 543
Факс: +389 2 3124 227
Е-mail: ikonask@yahoo.com
www.ikona.mk

Полица
Дебарца бр.10
1000, Скопје
Тел: +389 2 3230 967
Факс: +389 2 3230 967
Е-mail: polica@kscnet.com
www.polica.mk

ТРИ Издавачки центар
Његошева бр.29а
1000, Скопје
Тел: +389 2 3245 622
Факс: +389 2 3245 622
Е-mail: tri@kniga.com.mk
www.kniga.com.mk

Култура
Никола Кљусев бр.6
1000, Скопје
Тел: +389 2 3111 332
Факс: +389 2 3111 332
Е-mail: ipkultura@gmail.com
www.kultura.com.mk

Макавеј
Видое Смилевски Бато бр. 15 2/3
1000, Скопје
Тел: +389 2 3290 528
Факс: +389 2 3290 528
Е-mail: makavej@mt.net.mk
www.makavej.com.mk

Македоника Литера
Никола Добровиќ бр. 1/1-3
1000, Скопје
Тел: +389 2 2722 820, +389 70 384 583
Факс: +389 2 2722 820
Е-mail: makedonikalitera@gmail.com
www.makedonikalitera.mk

Матица Македонска
Св. Климент Охридски бр.23
1000, Скопје
Тел: +389 2 3221 138
Факс: +389 2 3221 138
Е-mail: contact@matica.com.mk
www.matica.com.mk

Сакам книги
Јане Сандански бр.110-5/3
1000, Скопје
Тел: +389 70 326 403
Е-mail: contact@sakamknigi.mk
www.sakamknigi.mk

Табернакул
Христо Татарчев бр.11
1000, Скопје
Тел: +389 2 3115 329
Е-mail: contact@tabernakul.com.mktabernakul.mk@gmail.com  
www.tabernakul.com.mk

Топер
Дане Крапчев бр.21
1000, Скопје
Тел: +389 2 3228 418
Е-mail: prodazba@toper.com.mk, info@toper.mk
www.toper.com.mk